KSZD

Општина Кавадарци постапи по препораките од КСЗД

КСЗД утврди дека, Општина Кавадарци во зададениот рок, постапила по препораките донесени од Комисијата за спречување и заштита од дискриминација за извршена дискриминација по основ на етничка припадност, припадност на маргинализирана група, социјално потекло и имотен статус на лица кои…

КСЗД со нов претседател

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја известува јавноста дека на 21-та седница, одржана на 2.11.2022 година, членовите едногласно за нов претседател на КСЗД го избраа Исмаил Камбери, додека за заменик претседател е избран Игор Јадровски. Оваа промена следи…

КСЗД во Извештајот на Европската комисија

Во извештајот на Европската Комисија за напредокот на Република Северна Македонија, во неколку делови се нотира и работата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, односно проблемите со кои се соочува. ЕК забележува недоволна распределеност на потребните финансиски и…

Закани за физичка ликвидација на член на КСЗД

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација најостро реагира за говорот на омраза кој содржи закани за физичка ликвидација на членот на КСЗД Весна Бендевска, извршено на двата профили на лицето Виктор Стојанов, претседател на Фондацијата Македонија од Софија, на…

Објавено Мислењето донесено по поднесена претставка против Здружението „Иван Михајлов – Битола“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација на прес–конференција ги објави Мислењето и Препораките по однос на претставката поднесена од „Сојузот на борците од народноослободителната и антифашистичка војна на Македонија 1941 – 1945 година и граѓаните продолжувачи – Општински одбор…

„Дискриминирачки говор на дигиталните медиуми – состојба и предизвици”

Во организација на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП),  под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија г. Стево Пендаровски, во „Вила Водно“ се одржа јавна дебата на тема…

Утврдено вознемирување врз лицата со попреченост од страна на директорот на Центарот за управување со кризи

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, постапувајќи по службена должност, утврди вознемиурање врз основа на попреченост кон лицата со попреченост, сторено од директорот на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов, во областа на медиумите и јавното информирање. По…

Со поинтензивна меѓусебна соработка и размена на позитивни искуства до поефикасна борба за сузбивање на сите облици на дискриминација

Скопје, 7. септември 2022 година – Државните тела за еднаквост во земјите од регионот се соочуваат со различни предизвици кои можат да имаат значително влијание врз начинот и ефикасноста во нивното делување. Неопходна е уште поинтензивна меѓусебна соработка, како и…

Шеста регионална конференција на телата за еднаквост од регионот: Како до поефикасно сузбивање на сите видови дискриминација!?

Скопје, 6. септември 2022 година – Улогата на телата за еднаквост во судската постапка за заштита од дискриминација, стратешкото застапување пред домашните и меѓународните судови и преминувањето на товарот на докажување во судски постапки и постапките пред телата за еднаквост,…

КСЗД домаќини на „Шестата регионална конференција на телата за еднаквост во Југоисточна Европа“

Од денеска до 7. септември 2022 година, во Скопје ќе се одржи „Шестата регионална конференција на телата за еднаквост во Југоисточна Европа“. Домаќин на конференцијата е Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) со финансиска поддршка од Мисијата на…

Skip to content