KSZD

Почетна

Последни новости

Новости

Годишен извештај за работата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација за 2022 година

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, согласно утврдените законски надлежности, втора година по ред организираше јавна презентација на сработеното за претходната година. Во втората година од своето основање, КСЗД продолжи да се етаблира како стручен, самостоен и независен орган во македонското општество во борбата против нееднаквоста и елиминација на сите видови дискриминација. Граѓаните и организациите продолжија во уште поголем обем да поднесуваат претставки до КСЗД барајќи заштита од дискриминација во сите области на општественото живеење. Заклучно со 31 декември, во 2022 година, поднесени се 248 претставки, а дополнително поведени се и 7 постапки за заштита од дискриминација по службена

Прочитајте повеќе »
Новости

17 мај, Меѓународен ден против хомофобија, трансфобија и бифобија

Денес, 17 мај, се здружуваме со луѓето ширум светот за да го одбележиме Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата (IDAHOTB). Овој ден служи како потсетник дека секој заслужува да живее живот ослободен од дискриминација, предрасуди и насилство, без разлика на неговата сексуална ориентација, родов идентитет или родово изразување. IDAHOTB е повод да се солидаризираме со ЛГБТИ+ заедницата, да ја подигнеме свеста за проблемите со кои се соочуваат и да промовираме еднаквост и прифаќање за сите. Тоа е ден за славење на различноста, прифаќање на инклузивноста и предизвикување на општествените норми кои ја овековечуваат омразата и фанатизмот. Го препознаваме значителниот

Прочитајте повеќе »
Новости

Собранието на РСМ го изгласа предлог- законот за измени и дополнувања на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделки.

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Собранието на Република Северна Македонија со која едногласно се донесе предлог-законот за измени и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделките. На прес конференцијата, која неодамна КСЗД ја одржа заедно со Мрежата за заштита од дискриминација беше изнесено предлог решение со кое се бара од Министерството за здравство да донесе измени според кои земјоделките ќе добијат право на платено отсуство поради бременост, раѓање и мајчинство, каде основицата за пресметка на надоместокот е нето износот на  минималната плата. Исто така беше истакнато

Прочитајте повеќе »
Новости

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народната банка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народната банка склучија Меморандум за соработка, со кој се овозможува размена на искуства и знаења, добри практики, како и стручна консултација за прашања од интерес. Меморандумот има за цел да ја промовира еднаквоста и недискриминацијата, да ги зајакне институционалните капацитети и меѓусебната поддршка и да поттикне заеднички иницијативи во областа на еднаквоста и недискриминацијата. Спроведувањето на одредбите на Меморандумот е значајно за двете институции, со оглед на тоа дека директната и отворена соработка ќе придонесе за унапредување на примената на принципите на еднаквост и недискриминација. За спроведување на Меморандумот се предвидени обуки

Прочитајте повеќе »
Новости

Трибини за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација

На 20 и 24 април во општините Крива Паланка и Делчево се одржаа трибини за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација. Членовите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Ирфан Деари, Лимко Бејзароски и Исмаил Камбери и Наташа Петковска од Хелсиншкиот комитет за човекови права ја презентираа работата на ова тело за еднаквост и начинот на кој ефективно може да се оствари заштитата од дискриминација, но и начините на кои дискриминацијата може најсоодветно да се превенира. Со присутните претставници од општините и од локалните невладини организации се разговараше за проблемите кои се карактеристични за нивните околини, за препознавањето

Прочитајте повеќе »
Новости

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПОПОЛНУВАЊЕ НА РАБОТНИ МЕСТА ВО КСЗД ПРЕКУ МОБИЛНОСТ СО ТРАЈНО ПРЕЗЕМАЊЕ

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација објавува јавен повик за изразување интерес за пополнување на работни места преку мобилност со трајно преземање. Јавниот повик е насочен кон вработените во јавниот сектор кои би имале интерес и желба да работат во Комисијата, а кои согласно чл. 44 од Законот за вработените во јавниот сектор ќе бидат трајно преземени на работно место на исто ниво, односно на работно место за кое ги исполнуваат општите и посебните услови пропишани во Правилникот за систематизација на работните места на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Јавниот повик за пополнување на работни места во

Прочитајте повеќе »
Skip to content