KSZD

Почетна

Последни новости

Новости

Летна школа за човекови права, недискриминација, еднаквост и толеранција

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, учествуваше на „Летната школа за човекови права, недискриминација, еднаквост и толеранција“, организирана од МЦМС. Главна цел на летните школи е да се зголеми знаењето и искуството на младите во областа на заштита на човековите права на национално и регионално ниво и механизмите за заштита од дискриминација, еднаквост и толеранција. Предвидените летни школи имаат за задача да ја подигнат свеста на учесниците за појавите и ефектите од дискриминација како и бенефитите од мултикултурното општество, во насока на креирање на критична маса на идни млади активисти и практичари. Специфични цели на летните школи се: Подобрување

Прочитајте повеќе »
Новости

Претставници од Советот на Европа во КСЗД

Денеска во просториите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација се одржа состанок помеѓу преставници од повеќе земји членки на Советот на Европа и потпретседателот на Комисијата Исмаил Камбери. Тема на разговор беше состојбата со дискриминацијата кон ромската етничка заедница и состојбата со дискриминацијата во другите области, а се разменија и информации околу работата и предизвиците со кои се соочува Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во секојдневното делување.

Прочитајте повеќе »
Новости

Утврдено вознемирување врз основа на етничка припадност од Валон Бела и ТВ21

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, постапувајќи по претставка поднесена по службена должност, утврди вознемирување по основ на етничка припадност врз припадниците на турската зедница во РСМ, во областа на јвно информирање и медиуми од страна на Ваљон Бела. Имено, по добиена информација дека лицето Ваљон Бела, во дебатната емисијата „Кликплус“ на ТВ 21, дал изјава која содржи елементи на вознемирувачки говор насочен кон турската заедница во РС Македонија, КСЗД согласно своите законски надлежности презеде мерки и по анализа на изјавата заклучи дека согласно член 10, став 1 од Законот за спречување и заштита од дискриминација, истата претставува вознемирувачки

Прочитајте повеќе »
Новости

КСЗД потпиша Меморандум за соработка со Субверзивен фронт и ИДУЕП

Комисијата за спречување и заштита од дискриминацаија потпиша Меморандуми за соработка со Субверзивен фронт и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи – ИДУЕП, со цел остварување на зедничките заложби за зајакнување на меѓусебната соработка и поддршка во напорите за справување со дискриминирачкиот говор и другите негативни појави во интернет просторот. Со овие Меморандуми, се поставува рамка за меѓусебна соработка за преземање заеднички координирани активности за промоција на заштитата и обезбедувањето на целосно и еднакво уживање на сите човекови права и слободи на сите граѓани на РС Македонија, заедничко застапување во јавноста на темата поврзана со борбата против дискриминирачкиот говор

Прочитајте повеќе »
Новости

„Наши тела, наши животи, наши права“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација се приклучува кон одбележувањето на  17 мај, Меѓународниот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија, кој оваа година  е под мотото „Наши тела, наши животи, наши права“ . Денот претставува главен глобален годишен белег за привлекување на вниманието на носителите на одлуки, медиумите, јавноста, корпорациите, лидерите на јавното мислење, локалните власти, кон алармантната ситуација со која се соочуваат луѓето со различни сексуални ориентации, родови идентитети или изрази и полови карактеристики. КСЗД констатира дека во нашата држава се` уште во голема мера постои дискриминација и насилство што ја доживуваат ЛГБТИ+ лицата  и нивните поддржувачи. Дискриминација

Прочитајте повеќе »
Новости

Средба на членовите на КСЗД со амбасадорот на ЕУ во РС Македонија

Членовите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, во просториите на КСЗД, оставрија средба со амбасадорот на Европската Унија во РС Македонија Н.Е. Дејвид Гир. На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочува Комисијата во градењето капацитети за промоција, превенција и заштита од секаков вид на дискриминација. Членовите на Комисијата го информираа амбасадорот за исходот од одредени предмети и начинот на кој се следи спроведувањето и исполнувањето на препораките донесени од КСЗД. На средбата, амбасадорот Гир ја истакна постојаната поддршка која ЕУ делегацијата ја дава на Комисијата, а воедно се разгледуваа начините и механизмите за идна структурна соработка

Прочитајте повеќе »
Skip to content