KSZD

Почетна

Последни новости

Новости

Отворена средба на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација со граѓанскиот сектор и локалните институции во Гостивар

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со остварување  „Отворени средби“ со претставниците на граѓанскиот сектор и институциите на локално ниво. Утре (6 јули 2023 година) можност за дискусија, како и мапирање на потенцијални системски проблеми со дискриминација ќе имаат граѓаните и активистите од граѓанските организации и претставниците на институциите во општина Гостивар и неговата околина. „На наше големо задоволство, расте довербата на Комисијата кај граѓаните, што се забележува и преку зголемениот број претставки кои граѓаните ги поднесуваат за заштита од дискриминација. Тоа за нас претставува голема одговорност, но и дополнителна мотивација за натамошно ангажирање во насока на

Прочитајте повеќе »
Новости

„Отворени средби“за комуникација со граѓанскиот сектор

Во рамки на новиот циклус „Отворени средби“ на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) со граѓанскиот сектор, до крајот на оваа година планирано е одржување на настани во девет градови низ државата. Отворените средби ќе бидат реализирани со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, а првата ќе се одржи утре (27 јуни 2023) во салата на Советот на Општина Крива Паланка. Граѓаните и активистите на граѓанските организации кои дејствуваат на територијата на општина  Крива Паланка и нејзината околина ќе имаат можност, преку директна комуникација со членови и вработени во КСЗД, да се запознаат со надлежностите и начинот

Прочитајте повеќе »
Новости

Отворен ден за бесплатна правна помош за дискриминација и повреди на човекови права во Охрид

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, Опција Охрид и Мрежата за заштита од дискриминација, на 9ти јуни со почеток од 11 до 14.30 часот, организираат Отворен ден за бесплатна правна помош за случаи на дискриминација и повреди на човекови права. Отворениот ден ќе се одржи во советничката канцеларија во Општина Охрид на ул. Димитар Влахов бр. 57. Ги повикуваме сите граѓани кои се сметаат дека се жртви на дискриминација и прекршување на правата да дојдат да се советуваат и да добијат помош за решавање на проблемот. Граѓаните ќе можат да добијат точни информации за своите права од Законот за

Прочитајте повеќе »
Новости

Годишен извештај за работата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација за 2022 година

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, согласно утврдените законски надлежности, втора година по ред организираше јавна презентација на сработеното за претходната година. Во втората година од своето основање, КСЗД продолжи да се етаблира како стручен, самостоен и независен орган во македонското општество во борбата против нееднаквоста и елиминација на сите видови дискриминација. Граѓаните и организациите продолжија во уште поголем обем да поднесуваат претставки до КСЗД барајќи заштита од дискриминација во сите области на општественото живеење. Заклучно со 31 декември, во 2022 година, поднесени се 248 претставки, а дополнително поведени се и 7 постапки за заштита од дискриминација по службена

Прочитајте повеќе »
Новости

17 мај, Меѓународен ден против хомофобија, трансфобија и бифобија

Денес, 17 мај, се здружуваме со луѓето ширум светот за да го одбележиме Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата (IDAHOTB). Овој ден служи како потсетник дека секој заслужува да живее живот ослободен од дискриминација, предрасуди и насилство, без разлика на неговата сексуална ориентација, родов идентитет или родово изразување. IDAHOTB е повод да се солидаризираме со ЛГБТИ+ заедницата, да ја подигнеме свеста за проблемите со кои се соочуваат и да промовираме еднаквост и прифаќање за сите. Тоа е ден за славење на различноста, прифаќање на инклузивноста и предизвикување на општествените норми кои ја овековечуваат омразата и фанатизмот. Го препознаваме значителниот

Прочитајте повеќе »
Новости

Собранието на РСМ го изгласа предлог- законот за измени и дополнувања на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделки.

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Собранието на Република Северна Македонија со која едногласно се донесе предлог-законот за измени и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделките. На прес конференцијата, која неодамна КСЗД ја одржа заедно со Мрежата за заштита од дискриминација беше изнесено предлог решение со кое се бара од Министерството за здравство да донесе измени според кои земјоделките ќе добијат право на платено отсуство поради бременост, раѓање и мајчинство, каде основицата за пресметка на надоместокот е нето износот на  минималната плата. Исто така беше истакнато

Прочитајте повеќе »
Skip to content