KSZD

Почетна

  • КСЗД и Кабинетот на претседателот на РС Македонија потпишаа Меморандум за соработка

Последни новости

КСЗД потпиша Меморандум за соработка со Субверзивен фронт и ИДУЕП

Комисијата за спречување и заштита од дискриминацаија потпиша Меморандуми за соработка со Субверзивен фронт и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи – ИДУЕП, со цел остварување на зедничките заложби за зајакнување на меѓусебната соработка и поддршка во напорите за справување со дискриминирачкиот говор и другите негативни појави во интернет просторот. Со овие Меморандуми, се поставува рамка за меѓусебна соработка за преземање заеднички координирани активности за промоција на заштитата и обезбедувањето на целосно и еднакво уживање на сите човекови права и слободи на сите граѓани на РС Македонија, заедничко застапување во јавноста на темата поврзана со борбата против дискриминирачкиот говор

Прочитајте повеќе »

„Наши тела, наши животи, наши права“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација се приклучува кон одбележувањето на  17 мај, Меѓународниот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија, кој оваа година  е под мотото „Наши тела, наши животи, наши права“ . Денот претставува главен глобален годишен белег за привлекување на вниманието на носителите на одлуки, медиумите, јавноста, корпорациите, лидерите на јавното мислење, локалните власти, кон алармантната ситуација со која се соочуваат луѓето со различни сексуални ориентации, родови идентитети или изрази и полови карактеристики. КСЗД констатира дека во нашата држава се` уште во голема мера постои дискриминација и насилство што ја доживуваат ЛГБТИ+ лицата  и нивните поддржувачи. Дискриминација

Прочитајте повеќе »

Средба на членовите на КСЗД со амбасадорот на ЕУ во РС Македонија

Членовите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, во просториите на КСЗД, оставрија средба со амбасадорот на Европската Унија во РС Македонија Н.Е. Дејвид Гир. На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочува Комисијата во градењето капацитети за промоција, превенција и заштита од секаков вид на дискриминација. Членовите на Комисијата го информираа амбасадорот за исходот од одредени предмети и начинот на кој се следи спроведувањето и исполнувањето на препораките донесени од КСЗД. На средбата, амбасадорот Гир ја истакна постојаната поддршка која ЕУ делегацијата ја дава на Комисијата, а воедно се разгледуваа начините и механизмите за идна структурна соработка

Прочитајте повеќе »

Панел-дискусија за најновиот извештај на Стејт департментот

Претседателот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Кире Василев говореше на панел-дискусијата организирана од амбасадорката на САД во РС Македонија Кејт Мери Брнс, а по повод најновиот извештај на Стејт Департментот за човековите права во нашата земја. Образложувајќи ја позитивната оценка на Стејт Департментот за работата на КСЗД за 2021година, Василев ја сподели визијата на Комисијата за унапредување на борабата за човековите права и проблемите со кои се соочуваат маргинализираните групи. Тој истакна дека новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација донесе нови и проширени надлежности во однос на работата и надлежностите кои беа предвидени во претходниот

Прочитајте повеќе »

Презентиран кварталниот извештај за работата на КСЗД за периодот јануари-март 2022 г.

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација на прес-конференција го презентираше Кварталниот извештај за сработеното за периодот јануари-март 2022 година. Во наведениот период, Комисијата постапи по вкупно 95 претставки, од кои 57 се поднесени во првиот квартал од 2022, а останатите се од 2021 година. Од подносителите, 30 претставки се од физички лица, 23 претставки од правни лица и 1 од група граѓани. КСЗД по службена должност постапи во три случаи. Според местото на живеење најголем број од претставките се од Скопје. Од вкупно поднесените, 43% се од жени, а 40%  се претставки поднесени од мажи. Во првиот квартал од

Прочитајте повеќе »
Новости

КСЗД вклучени во изработка на „Државен извештај по меѓународен пакт на ООН“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација зеде учество во изработката на Четвртиот периодичен извештај на Република Северна Македонија по Меѓународниот пакт за граѓански и политички права на Организацијата на Обединетите Нации. Ова е второ учество на Комисијата во изработка на Државен извештај по меѓународен пакт на ООН, по придонесот што го даде во изработката на комбинираниот единаесетти до четиринаесетти периодичен извештај кон Конвенцијата за елиминација на расната дискриминација. Комисијата ќе продолжи да придонесува при изготвувањето на извештаите што државата е должна да ги поднесува до меѓународните и регионалните тела за човекови права, а воедно и активно ќе се вклучи

Прочитајте повеќе »
Skip to content