KSZD

Категорија Новости

„Дискриминирачки говор на дигиталните медиуми – состојба и предизвици”

Во организација на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП),  под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија г. Стево Пендаровски, во „Вила Водно“ се одржа јавна дебата на тема…

Утврдено вознемирување врз лицата со попреченост од страна на директорот на Центарот за управување со кризи

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, постапувајќи по службена должност, утврди вознемиурање врз основа на попреченост кон лицата со попреченост, сторено од директорот на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов, во областа на медиумите и јавното информирање. По…

Со поинтензивна меѓусебна соработка и размена на позитивни искуства до поефикасна борба за сузбивање на сите облици на дискриминација

Скопје, 7. септември 2022 година – Државните тела за еднаквост во земјите од регионот се соочуваат со различни предизвици кои можат да имаат значително влијание врз начинот и ефикасноста во нивното делување. Неопходна е уште поинтензивна меѓусебна соработка, како и…

Шеста регионална конференција на телата за еднаквост од регионот: Како до поефикасно сузбивање на сите видови дискриминација!?

Скопје, 6. септември 2022 година – Улогата на телата за еднаквост во судската постапка за заштита од дискриминација, стратешкото застапување пред домашните и меѓународните судови и преминувањето на товарот на докажување во судски постапки и постапките пред телата за еднаквост,…

КСЗД домаќини на „Шестата регионална конференција на телата за еднаквост во Југоисточна Европа“

Од денеска до 7. септември 2022 година, во Скопје ќе се одржи „Шестата регионална конференција на телата за еднаквост во Југоисточна Европа“. Домаќин на конференцијата е Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) со финансиска поддршка од Мисијата на…

Јавен повик за изразување интерес за пополнување на работно место преку мобилност со трајно преземање

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација објавува јавен повик за изразување интерес за пополнување на работно место преку мобилност со трајно преземање. Јавниот повик е насочен кон вработените во јавниот сектор кои би имале интерес и желба да работат…

Соопштение

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, по поднесена претставка за дискриминација од Здружение на граѓани, против Културниот центар „Иван Михајлов“, на 4.8.2022 година, изврши најавен увид во просториите на Центарот во Битола. При увидот, спротивно на досегашните практики, констатирано…

Претседателот Пендаровски со поддршка за КСЗД и ИДУЕП во борбата против дискриминирачкиот говор

Претседателот Стево Пендаровски со позитивен одговор на барањето на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) за поддршка во форма на покровителство за справување со дискриминирачкиот говор и другите негативни појави на интернет. „Би сакал најпрво да Ви честитам…

КСЗД и Кабинетот на претседателот на РС Македонија потпишаа Меморандум за соработка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Кабинетот на претседателот на Република Северна  Македонија, денеска потпишаа Меморандум за соработка со цел, преземање координирани активности во насока на промоција на заштитата од дискриминација и обезбедување на целосно и еднакво уживање…

Летна школа за човекови права, недискриминација, еднаквост и толеранција

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, учествуваше на „Летната школа за човекови права, недискриминација, еднаквост и толеранција“, организирана од МЦМС. Главна цел на летните школи е да се зголеми знаењето и искуството на младите во областа на заштита на…

Skip to content