KSZD

17 мај, Меѓународен ден против хомофобија, трансфобија и бифобија

Денес, 17 мај, се здружуваме со луѓето ширум светот за да го одбележиме Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата (IDAHOTB). Овој ден служи како потсетник дека секој заслужува да живее живот ослободен од дискриминација, предрасуди и насилство, без разлика на неговата сексуална ориентација, родов идентитет или родово изразување.

IDAHOTB е повод да се солидаризираме со ЛГБТИ+ заедницата, да ја подигнеме свеста за проблемите со кои се соочуваат и да промовираме еднаквост и прифаќање за сите. Тоа е ден за славење на различноста, прифаќање на инклузивноста и предизвикување на општествените норми кои ја овековечуваат омразата и фанатизмот.

Го препознаваме значителниот напредок што е постигнат во многу делови од светот кон правата на ЛГБТИ+ лицата, но исто така признаваме дека има уште многу работа. Дискриминацијата, насилството и маргинализацијата опстојуваат во многу општества, а наша колективна одговорност е да се справиме и да ги укинеме овие бариери.

Да го искористиме овој ден како можност да се едуцираме себеси и другите, да се вклучиме во отворен и почитуван дијалог и да ги оспориме предрасудите и стереотипите кои и штетат на ЛГБТИ+ заедницата. Заедно, можеме да создадеме свет каде љубовта, почитта и прифаќањето преовладуваат над незнаењето и нетолеранцијата.

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, на овој Меѓународен ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата, ја потврдува посветеноста и ги поддржува и застапува правата и благосостојбата на сите ЛГБТИ+ поединци.

Дозволете ни да создадеме свет во кој секој може да го живее својот живот автентично и без страв од дискриминација или насилство.

Leave a Reply

Skip to content