KSZD

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу КСЗД и Народниот правобранител

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народниот правобранител, денеска во Скопје потпишаа Меморандум за соработка со кој се истакнува посветеноста на двете страни да работат заедно за унапредување и заштита на правата на сите граѓани. Потписниците на овој…

1-ви март Ден на нулта дискриминација!

Денот на нулта дискриминација е глобално одбележување кое има за цел да промовира различност, толеранција и инклузија. На овој ден, стоиме заедно за да ја подигнеме свеста за штетните ефекти од дискриминацијата и да ја славиме различноста што го прави…

„Дали Република Северна Македонија е фер земја? Како институциите заеднички да ја унапредат борбата против дискриминацијата?“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација денеска, 28 февруари, одржа конференција на тема: „Дали Република Северна Македонија е фер земја? Како институциите заеднички да ја унапредат борбата против дискриминацијата?“ На конференцијата, свое воведно обраќање имаа претседателот Стево Пендаровски, министерката…

Конференција на ОБСЕ за борба против антисемитизмот

Претседателот на КСЗД Исмаил Камбери учествуваше на Годишната конференција на ОБСЕ за борба против антисемитизмот, која се одржа во Скопје. Оваа година, Организацијата и земјите учеснички на ОБСЕ одбележуваат 20 години од Документот од Мастрихт на ОБСЕ, година кога и…

За прв пат судот казни дискриминатор по барање поднесено од КСЗД

Постапувајќи по претставка против вработени во МВР – СВР Куманово, за извршена директна дискриминација по основ на политичко уверување во областа работа и работни односи, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација донесе мислење со кое утврди вознемирување. Во претставката,…

КСЗД УТВРДИ ДИРЕКТНА ПРОДОЛЖЕНА ДИСКРИМИНАЦИJА ВРЗ ОСНОВА НА ПОЛ

Постапувајќи по претставка поднесена од страна на Македонското здружение на млади правници, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди директна продолжена дискриминација врз основа на пол во областа на здравствената заштита, извршена од страна на ЈЗУ Универзитетска клиника за…

ЕСЧП во Стразбур утврди сегрегација во две училишта во РС Македонија и пресуди оштета од 46.500 евра

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, кој донесе пресуда во корист на родителите Роми, чии деца беа сегрегирани во две основни училишта во Република Северна Македонија. Предметот стигнал…

КСЗД и Кабинетот на претседателот на РС Македонија потпишаа Меморандум за соработка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Кабинетот на претседателот на Република Северна  Македонија, денеска потпишаа Меморандум за соработка со цел, преземање координирани активности во насока на промоција на заштитата од дискриминација и обезбедување на целосно и еднакво уживање…

Отворени средби на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Прилеп и во Шуто Оризари

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со отворените средби со граѓаните, претставниците на граѓанскиот сектор и на локалните институции. Во текот на оваа работна недела планирани се две отворени средби. Првата ќе се одржи утре (среда, 27…

Отворена средба на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација со граѓаните и локалните институции во Берово

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со отворените средби со граѓаните, претставниците на граѓанскиот сектор и институциите на локално ниво. Утре во зградата на Општина Кавадарци ќе се одржи една ваква средба, а следната е веќе закажана…

Со настан во Кавадарци, продолжуваат отворените средби со граѓаните на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, продолжува со организација на отворени средби со граѓаните, невладиниот сектор и институциите. Следниот ваков настан ќе се одржи во среда, 20 септмеври 2023 година,…

„Состојбата со обезбедување на учебници во основното образование за учебната 2023/24“

Согласно препораката на КСДЗ, МОН требаше да обезбеди учебници по сите наставни предмети и на сите јазици на кои се извршува наставата во  основното образование пред почетокот на учебната 2023/2024 година. Заради законската обврска да го следи спроведувањето на препораката,…

КСЗД и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги потпишаа меморандум за соработка

Скопје, 24 август 2023 –Претседателот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Исмаил Камбери и директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги д-р Зоран Трајчевски, потпишаа Меморандум за соработка чија цел е да се продлабочи кооперацијата, особено…

ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЈА ВО ОБЛАСТ РАБОТА И РАБОТНИ ОДНОСИ

Целта на овој повик е да се добијат информации и приберат податоци за искуства и ставови за дискриминаторските практики кои се присутни во нашето општество во областа работни односи на било кој основ на дискриминација, како и за спроведувањето на…

ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЈА ВО ОБЛАСТ РАБОТА И РАБОТНИ ОДНОСИ

Целта на овој повик е да се добијат информации и приберат податоци за искуства и ставови за дискриминаторските практики кои се присутни во нашето општество во областа работни односи на било кој основ на дискриминација, како и за спроведувањето на…

КСЗД утврди интерсекциска дискриминација врз бремена работничка

Со Мислење бр. 08-185/19 од 21.07.2023, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди интерсекциска дискриминација по основ на пол , род и бременост извршена од страна на АД Просветно дело Скопје кон бремена работничка, со непродолжување на нејзиниот договор…

Презентација на клучните наоди од анализата за пристапноста до високо образование за лицата со попреченост

Анализата ги обработува физичката пристапност, достапноста на литературата во пристапни формати, обезбедување асистивна технологија и севкупна поддршка за студентите со попреченост. Со истакнување на недостатоците во нашиот систем преку сеопфатна дискусија помеѓу присутните и споделување на лични искуства од студенти…

Судови, општини, министерства и други институции сè уште непристапни за лица со попреченост

Лицата со попреченост во нашата држава честопати не можат да ги остварат своите граѓански права, затоа што голем дел од зградите на институциите немаат соодветна пристапност. Од Комисијата за спречување и заштита од дискриминација потсетуваат дека веќе имаат постапувано за…

Skip to content