KSZD

Категорија Новости

„Отворени средби“ на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Гевгелија

Граѓаните, членовите на граѓанските организации и претставниците на институциите во Гевгелија и нејзината околина, утре (13 јули 2023)  ќе имаат можност за дискусија и подетално запознавање со надлежностите и начинот на постапување на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација…

Отворена средба на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација со граѓанскиот сектор и локалните институции во Гостивар

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со остварување  „Отворени средби“ со претставниците на граѓанскиот сектор и институциите на локално ниво. Утре (6 јули 2023 година) можност за дискусија, како и мапирање на потенцијални системски проблеми со дискриминација…

„Отворени средби“за комуникација со граѓанскиот сектор

Во рамки на новиот циклус „Отворени средби“ на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) со граѓанскиот сектор, до крајот на оваа година планирано е одржување на настани во девет градови низ државата. Отворените средби ќе бидат реализирани со…

Отворен ден за бесплатна правна помош за дискриминација и повреди на човекови права во Охрид

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, Опција Охрид и Мрежата за заштита од дискриминација, на 9ти јуни со почеток од 11 до 14.30 часот, организираат Отворен ден за бесплатна правна помош за случаи на дискриминација и повреди на човекови…

Годишен извештај за работата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација за 2022 година

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, согласно утврдените законски надлежности, втора година по ред организираше јавна презентација на сработеното за претходната година. Во втората година од своето основање, КСЗД продолжи да се етаблира како стручен, самостоен и независен орган…

17 мај, Меѓународен ден против хомофобија, трансфобија и бифобија

Денес, 17 мај, се здружуваме со луѓето ширум светот за да го одбележиме Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата (IDAHOTB). Овој ден служи како потсетник дека секој заслужува да живее живот ослободен од дискриминација, предрасуди и насилство, без разлика…

Собранието на РСМ го изгласа предлог- законот за измени и дополнувања на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделки.

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Собранието на Република Северна Македонија со која едногласно се донесе предлог-законот за измени и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделките.…

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народната банка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народната банка склучија Меморандум за соработка, со кој се овозможува размена на искуства и знаења, добри практики, како и стручна консултација за прашања од интерес. Меморандумот има за цел да ја промовира…

Трибини за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација

На 20 и 24 април во општините Крива Паланка и Делчево се одржаа трибини за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација. Членовите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Ирфан Деари, Лимко Бејзароски и Исмаил Камбери и Наташа…

Skip to content