KSZD

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу КСЗД и Народниот правобранител

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Народниот правобранител, денеска во Скопје потпишаа Меморандум за соработка со кој се истакнува посветеноста на двете страни да работат заедно за унапредување и заштита на правата на сите граѓани. Потписниците на овој…

1-ви март Ден на нулта дискриминација!

Денот на нулта дискриминација е глобално одбележување кое има за цел да промовира различност, толеранција и инклузија. На овој ден, стоиме заедно за да ја подигнеме свеста за штетните ефекти од дискриминацијата и да ја славиме различноста што го прави…

„Дали Република Северна Македонија е фер земја? Како институциите заеднички да ја унапредат борбата против дискриминацијата?“

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација денеска, 28 февруари, одржа конференција на тема: „Дали Република Северна Македонија е фер земја? Како институциите заеднички да ја унапредат борбата против дискриминацијата?“ На конференцијата, свое воведно обраќање имаа претседателот Стево Пендаровски, министерката…

Конференција на ОБСЕ за борба против антисемитизмот

Претседателот на КСЗД Исмаил Камбери учествуваше на Годишната конференција на ОБСЕ за борба против антисемитизмот, која се одржа во Скопје. Оваа година, Организацијата и земјите учеснички на ОБСЕ одбележуваат 20 години од Документот од Мастрихт на ОБСЕ, година кога и…

За прв пат судот казни дискриминатор по барање поднесено од КСЗД

Постапувајќи по претставка против вработени во МВР – СВР Куманово, за извршена директна дискриминација по основ на политичко уверување во областа работа и работни односи, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација донесе мислење со кое утврди вознемирување. Во претставката,…

КСЗД УТВРДИ ДИРЕКТНА ПРОДОЛЖЕНА ДИСКРИМИНАЦИJА ВРЗ ОСНОВА НА ПОЛ

Постапувајќи по претставка поднесена од страна на Македонското здружение на млади правници, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди директна продолжена дискриминација врз основа на пол во областа на здравствената заштита, извршена од страна на ЈЗУ Универзитетска клиника за…

ЕСЧП во Стразбур утврди сегрегација во две училишта во РС Македонија и пресуди оштета од 46.500 евра

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, кој донесе пресуда во корист на родителите Роми, чии деца беа сегрегирани во две основни училишта во Република Северна Македонија. Предметот стигнал…

КСЗД и Кабинетот на претседателот на РС Македонија потпишаа Меморандум за соработка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Кабинетот на претседателот на Република Северна  Македонија, денеска потпишаа Меморандум за соработка со цел, преземање координирани активности во насока на промоција на заштитата од дискриминација и обезбедување на целосно и еднакво уживање…

„Со нас, не за нас“

21 март е признат како Светски ден на Даунов синдром, глобален ден за подигање на свеста, кој официјално се одбележува од Обединетите нации од 2012 година. Датумот е избран да ги претставува 3-те копии од хромозомот 21, кој е карактеристичен…

21 март-Меѓународен ден за елиминација на расната дискриминација

Денеска го одбележуваме 21 март-Меѓународниот ден за елиминација на расната дискриминација. Расната дискриминација продолжува да биде глобален проблем што влијае на милиони луѓе. Тоа е сериозно прашање што ги засега поединците, заедниците дури и цели општества. Дискриминацијата може да има…

Партиципативен форум: „СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА ВРЗ ОСНОВА НА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ“.

Претседателот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација денеска се обрати на Партиципативниот форум под наслов „СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА ВРЗ ОСНОВА НА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ“. Во своето обраќање Камбери истакна:„Дискриминацијата на кој било поединец или група врз основа…

Среќен 8-ми март? Земјоделките без платено породилно отсуство

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација оваа година, на чествувањето на Меѓународниот ден на жената, ја информира јавноста за донесено мислење со кое се утврдува индиректна, продолжена, интерсекциска  дискриминација врз индивидуалните земјоделки – осигуренички, врз основа на пол, род,…

Јавен повик за експерти за стручна поддршка на КСЗД

Врз основа на член 21 став 1 точка 22 од Законот за спречување и заштита од дискриминација („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 258/20),  а во врска со член 3 од Правилникот за формирање советодавни тела од експерти за…

Skip to content