KSZD

Категорија Новости

Бендевска: Говорот на омраза е закана за уживањето на човековите права

„Говорот на омраза е многу повеќе од „обични зборови“. Велат, јазикот коски нема, ама коски крши. Таквиот говор е со намера да повреди, да навреди, да уништи нечие достоинство и интегритет, да омаловажи, да понижи. Говорот на омраза е вистинска…

КСЗД СЕ ВКЛУЧИ ВО КАМПАЊАТА 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација се вклучи и во кампањата 16 дена активизам организирана од Амбасадата на Обединетото Кралство. Во оваа кампања, членот на Комисијата Кире Василев потенцира дека при дискриминација во работните односи родовата компонента е прилично…

КСЗД и Општина Кавадарци ќе соработуваат за превенција и заштита од дискриминација на локално ниво

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација оствари средба со градоначалникот на Општина Кавадарци, Митко Јанчев и претседателот на советот на Општина Кавадарци, Стојанчо Рамов. На средбата се дискутираше за модели на соработка помеѓу Комисијата и Општина Кавадарци во превенција…

Тековните активности и идната соработка тема на средбата меѓу претседателката на КСЗД и Народниот правобранител

Претседателката на Комисија за спречување и заштита од дискриминација, Весна Бендевска и Народниот правобранител, Насер Зибери, на денешната средба дискутираа за тековните активности и идната соработка помеѓу двете независни институции. Средбата беше во организација на Компонента 4 “Зајакнување на заштитата…

КСЗД: Четири општи препораки до институциите за отстранување на системска дискриминација кон лицата со попреченост

Наместо со формални честитки за одбележување на 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација реши на овој ден посветен на најмаргинализираната група во нашето општество да дејствува проактивно и објави општи…

МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ ИЗВРШИЛ ВОЗНЕМИРУВАЊЕ ВРЗ ОСНОВА НА РОДОВ ИДЕНТИТЕТ, СЕКСУАЛНА ОРГИЕНТАЦИЈА И ПРИПАДНОСТ НА МАРГИНАЛИЗИРАНА ГРУПА

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди вознемирување врз основа на родов идентитет, сексуална ориентација и припадност на маргинализирана група сторено од Миленко Неделковски преку неговиот Твитер профил. Претставката до КСЗД беше поднесена од Здружението за сексуални и родови…

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ИНСТИТУТОТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација потпиша Меморандум за соработка со Институтот за човекови права. Овој Меморандум ќе помогне за унапредувањето на човековите права и спречувањето на дискриминацијата. Меморандумот ќе придонесе за размена на информации, а КСЗД и ИЧП…

ЕК ГО ПОЗДРАВИ ИЗБОРОТ НА КСЗД, НО УКАЖА НА БРОЈНИТЕ ЛОГИСТИЧКИ И ФИНАНСИСКИ ПОТЕШКОТИИ СО КОИ СЕ СООЧУВА КОМИСИЈАТА

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Република Северна Македонија за 2021 година го поздрави изборот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и како позитивен аспект го истакна фактот што во составот на Комисијата влегуваат искусни професионалци од…

КСЗД потпиша Меморандум за соработка со МЗМП

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација потпиша меморандум за соработка со Македонското здружение на млади правници – МЗМП Скопје. Меморандумот има за цел остварување на меѓусебна поддршка при давање на мислења за релевантни закони и усогласување на националното законодавство,…

ПОВЛЕЧЕН ТЕКСТОТ ЗА КОЈ БЕШЕ УТВРДЕНО ДЕКА Е ВОЗНЕМИРУВАЧКИ ВРЗ ОСНОВА НА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА И РОДОВ ИДЕНТИТЕТ, ОБЈАВЕНО И ИЗИВНИНУВАЊЕ НА ПОРТАЛИТЕ

По донесената одлука од страна на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација за извршено вознемирување врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет, од страна на авторката на текстот „Простете геј другари, не е до хормоните, до логиката е!“…

Skip to content