KSZD

Категорија Новости

Донесена општа препорака за десегрегација на децата Роми при упис во училиштата

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД),  постапи по претставка поднесена од Европскиот центар за правата на Ромите (ЕЦПР) од Брисел, а која се однесува на сегрегација по основ на етничка припадност и донесе општа препорака, која се однесува…

КСЗД ќе го следи новиот начин за достава на решенијата за изолација, од ДСЗИ уверуваат дека ќе се почитува Законот за заштита на лични податоци

По покренатата постапка од страна на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), а во поглед на објавата во медиумите дека Државниот здравствен и санитарен инспекторат (ДСЗИ) на нивната веб страница јавно ќе ги објавува имињата, презимињата и адресите…

Отворена постапка по службена должност за сегрегација на четвртоодделенката Е.А од Гостивар

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација отвори постапка по службена должност за сегрегација на четвртоодделенката Е.А од Гостивар. Таа не го почна второто полугодие во нејзиното одделение во ОУ „Башкими“ поради бојкот на родителите на учениците од паралелката, бидејќи…

Формирањето паралелен механизам, наменет исклучиво за заштита на инвеститорите од Бугарија задира во независноста и самостојноста на КСЗД

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) реагира на изјавите за формирање механизам – Комисија за заштита од дискриминација на инвеститори, дадени од Министерот за финансии на Р.С. Македонија, Фатмир Бесими и Министерот за иновации и развој на Р.…

КСЗД и МЦМС потпишаа Меморандум за соработка кој ќе придонесе за јакнење на улогата на Комисијата во заштитата на правата на граѓаните

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Македонскиот центар за меѓународна соработка потпишаа Меморандум за соработка кој декларира интерес на двете страни да обезбедат заеднички придонес кон зајакнување на улогата на КСЗД во почитувањето на правата на граѓаните кои…

Работата на Комисијата и системот за управување со предмети тема на средбата меѓу КСЗД и италијанскиот амбасадор Силвестри

Италијанскиот амбасадор во Скопје, Н.Е. Андреа Силвестри денес ги посети канцелариите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. На средбата, членовите на Комисијата го запознаа со нивната досегашна работа и идните планови. Н.Е. Силвестри и членовите на КСЗД разговараа…

Претседателот Пендаровски со поддршка за институционалната независност на КСЗД

Претседателот на државата, Стево Пендаровски изрази поддршка за институционалната независност на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. На денешната средба на Претседателот со членовите на Комисијата, тој ги поздрави напорите на КСЗД за подигање на јавната свест, информирање и…

КСЗД утврди вознемирување врз вработен во Министерството за одбрана од страна на непосредно претпоставените лица во хиерахиска поставеност

Вработен во Министерството за одбрана бил вознемируван врз основа на лично својство и општествен статус во областа на работа и работни односи од страна на непосредно претпоставени лица во хиерархиска поставеност во Министерството за одбрана и тоа: Радмила Шеќеринска –…

КСЗД утврди продолжено и повеќекратно вознемирување во учебникот по Социологија за трета година

Постапувајќи по поднесена претставка од Коалиција за сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници МАРГИНИ Скопје против авторите и рецензентите на учебникот по Социологија за трета година реформирано гимназиско образование, како и против Министерството за образование и наука, Комисијата за…

Комисијата побара вклучување како пријател на судот во тужба за сегрегација на Роми во образовниот процес

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација испрати барање за вклучување во судска постапка како пријател на судот (amicus curiae) во тужба од јавен интерес за заштита од дискриминација. Тужбата е поднесена од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права,…

Skip to content