KSZD

За прв пат судот казни дискриминатор по барање поднесено од КСЗД

Постапувајќи по претставка против вработени во МВР – СВР Куманово, за извршена директна дискриминација по основ на политичко уверување во областа работа и работни односи, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација донесе мислење со кое утврди вознемирување. Во претставката,…

КСЗД УТВРДИ ДИРЕКТНА ПРОДОЛЖЕНА ДИСКРИМИНАЦИJА ВРЗ ОСНОВА НА ПОЛ

Постапувајќи по претставка поднесена од страна на Македонското здружение на млади правници, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди директна продолжена дискриминација врз основа на пол во областа на здравствената заштита, извршена од страна на ЈЗУ Универзитетска клиника за…

„Како до подобра заштита на малцинствата од дискриминација“

По повод 21 Декември, празникот на Турците во Република Северна Македонија, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и Фондацијата ЕКАЈ, денеска одржаа Регионална конференција на тема „Како до подобра заштита на малцинствата од дискриминација“ На конференцијата воведни излагања имаа…

Благодарница за КСЗД во проектот „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“

Во рамките на зедничката програма на Европската унија и Советот на Европа „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција 2019-2022“, се одржа Завршна конференција на Проектот за промовирање на разноликоста и еднаквоста, каде Комисијата за спречување и заштита од дискриминација…

ЕСЧП во Стразбур утврди сегрегација во две училишта во РС Македонија и пресуди оштета од 46.500 евра

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, кој донесе пресуда во корист на родителите Роми, чии деца беа сегрегирани во две основни училишта во Република Северна Македонија. Предметот стигнал…

10 декември-Меѓународен ден на човековите права!

Со универзалната порака: ДОСТОИНСТВО, СЛОБОДА И ПРАВДА ЗА СИТЕ, оваа година, по 75-ти пат се одбележува 10 декември – Меѓународниот ден на човековите права. Со усвојувањето на Универзалната декларација за човекови права од страна на Генералното Собрание на Обединетите нации,…

3 декември, Меѓународен ден на лицата со попреченост

Дали знаете дека: Според податоците на Светска здравствена организација, повеќе од една милијарда луѓе во светот живеат со некој вид на хендикеп. Ова одговара на околу 15% од светската популација. Стапката на инвалидност постојано се зголемува, поради стареењето на населението…

КСЗД со стручно мислење за предлог Законот за административни службеници

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди дека предлог-Законот за административните службеници содржи дискриминаторски одредби во член 71 кој што ги уредува платите на административните службеници вработени во министерствата и секретаријатите на различен начин, наспрема вработените административни службеници во…

„ОБЕДИНИ СЕ! Активизам за ставање крај на насилството врз жените и девојчињата“

Под мотото „ОБЕДИНИ СЕ! Активизам за ставање крај на насилството врз жените и девојчињата“, од денеска 25 ноември – Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, започнуваат „16 дена активизам против родово засновано насилство“. Насилството врз жените и девојчињата…

16 ноември, Меѓународен ден на толеранцијата

Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на толеранцијата со порака за почит, прифаќање и градење на толеранција во богатата разновидност на културите и народите. Толеранцијата подразбира волја и способност да се прифати и да се дозволи различноста, разликите во политичките…

Skip to content