KSZD

Default image

Webadmin

25 ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените!

Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените го одбележува почетокот на кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“,  која завршува на 10 декември, Меѓународниот ден на човековите права. Оваа година е под мотото „Обединете се! Инвестирајте за да…

7-ма Регионална конференција на институциите за еднаквост во Југоисточна Европа

На Меѓународниот ден на толеранцијата, 16 ноември, Белград беше домаќин на 7-мата Регионална конференција на институциите за еднаквост во Југоисточна Европа. На конференцијата учествуваа лидери и претставници на институции за еднаквост од Албанија, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и…

КСЗД сторија – Уште едно полугодие без образовни асистенти за средношколците со попреченост!

Првото полугодие од учебната 2023/2024 година, се ближи кон крајот, а средношколците со попреченост се уште немаат образовни асистенти за да можат непречено да ја следат наставата и да добијат квалитетен пристап до образование. Новиот Закон за средно образование кој…

ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЈА ВО ОБЛАСТ РАБОТА И РАБОТНИ ОДНОСИ – ПРОДОЛЖЕН РОК ЗА ПРИДОНЕСИ

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација го продолжува рокот за примање на придонеси во рамки на јавната консултација чија цел е да се приберат податоци за искуства и ставови за дискриминаторските практики кои се присутни во нашето општество во…

КСЗД со нов претсетдател

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја известува јавноста, дека на 26-тата седница, одржана на 27.10.2023 година, членовите, по принципот на ротирачко претседателство, едногласно, за нов претседател на КСЗД го избраа Игор Јадровски, додека за заменик претседател е избран…

Измени на законот за престојувалиште и живеалиште и на законот за лична карта

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ги поздравува измените на Законот за пријавување на престојувалиште и живеалиште и на Законот за лична карта. Со овие законски решенија им се овозможи на лицата кои не поседуваат имот или немаат можност…

Завршни отворени средби на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Струга и Скопје

Со настани во Струга и Скопје, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) го заокружува годинешниот циклус отворени средби со граѓаните, претставниците на граѓанскиот сектор и на локалните институции. Отворената средба во Струга ќе се одржи утре, четврток, 5…

Отворени средби на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Прилеп и во Шуто Оризари

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со отворените средби со граѓаните, претставниците на граѓанскиот сектор и на локалните институции. Во текот на оваа работна недела планирани се две отворени средби. Првата ќе се одржи утре (среда, 27…

Skip to content