KSZD

Default image

Webadmin

8-ми Март, Меѓународен ден на женските права и борбата за родова еднаквост!

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, оваа година, преку Маршот за женски права, организиран од Платформата за родова еднаквост, се приклучува кон одбележување на 8-ми Март, Meѓународниот ден на жената. КСЗД констатира дека, родовата дискриминација е сеприсутна реалност на…

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

КСЗД ги демантира информациите кои се појавија во одредени медиуми изминативе денови, за наводно исселување од канцелариите во центарот на Скопје, во кои е сместена и работи Комисијата. Овие дезинформации се појавија по одлуката на Владата на РСМ, донесена на…

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА ПОПОЛНУВАЊЕ НА РАБОТНO МЕСТO ВО КОМИСИЈАТА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИКРИМИНАЦИЈА ПРЕКУ МОБИЛНОСТ СО ТРАЈНО ПРЕЗЕМАЊЕ

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација објавува јавен повик за изразување интерес за пополнување на работно место преку мобилност со трајно преземање. Јавниот повик е насочен кон вработените во јавниот сектор кои би имале интерес и желба да работат…

Потврдена е директната дискриминација врз лицата со попреченост при остварување на нивното право на глас од страна на Владата и Државната изборна комисија

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ја поздравува одлуката на Апелациониот суд Скопје, кој во целост ја потврди пресудата на Основниот граѓански суд Скопје, со која е утврдено дека, Владата на Република Северна Македонија и Државната изборна комисија (ДИК)…

„Секој трет граѓанин бил дискриминиран по најмалку една основа“ – истражување Барометар за еднакви можности – 2023 г.

Резултатите од спроведеното истражување Барометар за еднакви можности – 2023 г. покажуваат широко распостранета дискриминацијата, според перцепцијата на јавноста. Според испитаниците, дискриминацијата врз основа на политичка припадност е најчеста и најраспространета (77%), додека дискриминацијата врз основа на етничка припадност е…

Втор состанок на Управниот комитет на проектот „Квалитетно образование за сите – Северна Македонија“ – одржан во Скопје

Вториот состанок на Управниот комитет за проектот „Квалитетно образование за сите – Северна Македонија“, ја покажа критичната улога на партнерството и соработката во образовните реформи во Северна Македонија. Состанокот обедини претставници од клучните образовни институции, вклучително и различни владини тела…

Тркалезна маса „Квалитетно образование за сите“ во Северна Македонија: заеднички напор на граѓанските организации

Неодамнешната тркалезна маса, организирана од „Квалитетно образование за сите – Северна Македонија“, означи значајна пресвртница во патувањето кон образовните реформи во Северна Македонија. Овој настан ги собра клучните претставници од граѓанските организации (ГО), потврдувајќи ја колективната посветеност за подигнување на…

„Слобода, еднаквост и правда за сите“

10 декември – Меѓународен ден на човековите права! На овој ден се одбележува едно од најреволуционерните глобални ветувања во светот: Универзалната декларација за човековите права, најпреведуваниот документ во светот, достапен на повеќе од 500 јазици. „Универзалната декларација го покажува патот…

„Соединети во акција за спас и постигнување на целите за одржлив развој за, со и од лицата со попреченост“ – 3 декември, Меѓународен ден на лицата со попреченост

Секоја година, на светско ниво, на овој ден се промовира свеста на заедницата, разбирањето и прифаќањето на лицата со посебни потреби. Оваа година, темата на Обединетите Нации за одбележување на овој ден обезбедува сеопфатен фокус на тоа, како општеството може…

ОПШТА ПРЕПОРАКА за измени и дополнувања на Законот за здравствено осигурување

Поаѓајќи од универзалноста и уставната гаранција на правото на здравствена заштита на секој граѓанин, уставната гаранција на посебна заштита на мајчинството, децата, како и посебната заштита на мајките и децата при работа, домашната и меѓународната легислатива на Организацијата на Обединетите…

Skip to content